Povratak

Mačku ispadaju zubi | Periodontalne bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Stupar web


Odgovara:
Milan Stupar, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam mačka starog 9 godina. Prije cca 2 godine mu je ispao gornji zub. Danas sam našla i donji. Nešto se dešava, a ne znam što i što poduzeti. Znam da ga trebam voditi veterinaru. Kastriranje je, kućni mačak. Jede hranu iz vrećice i krekere. Ne štedim na tome. Whiskas i vrećice povremeno mijenjam. Molim pomoć. Hvala. Vesna

O: Upala desni ili gingivitis kod mačaka je iznenađujuće čest problem, a može imati različite uzroke. Gingivitis je upalni odgovor desni na prisutnost mikroorganizama u žljebovima desni. Periodontitis je ozbiljniji poremećaj gdje dolazi do upale periodontalnog ligamenta te do formiranja takozvanih džepova između desni i zuba, a može zahvatiti i koštane strukture. Bolest se razvija postupno pa tako razlikujemo četiri stupnja periodontalne bolesti: u prva dva stupnja govorimo o gingivitisu, dakle upali desni, a u trećem i četvrtom o periodontitisu – upali potpornih struktura zuba uključujući i kost.

1. stadij bolesti – riječ je o manjim nakupinama plaka na zubima uz same desni, a takav plak se jednostavno odstranjuje te u prvoj fazi vlasnik može sam pomoći svome ljubimcu tako što će održavati higijenu njegove usne šupljine. Upravo ovdje je uloga vlasnika najvažnija i treba biti pravodobna.

2. stadij bolesti – desni otiču, a njihov je rub koji pokriva zub upaljen. Održava li se pravilna higijena usne šupljine, i u toj fazi proces je potpuno reverzibilan.

3. stadij bolesti – dolazi do stvaranja džepova ispod desni, gdje zaostaje hrana i dlake te se razvijaju bakterije. Proces je bolan, a praćen je izrazito neugodnim zadahom iz usta zbog kojeg vlasnici i najčešće potraže pomoć veterinara. Za liječenje trećeg stupnja periodontitisa u mačaka potrebno je pod općom anestezijom temeljito očistiti nastale džepove i odstraniti zubni kamenac. Nakon toga zubi se poliraju kako bi njihova površina bila glatka pa će se i kamenac manje taložiti.

4. stadij bolesti – već dolazi do gubljenja koštane mase te se gubi stabilnost zubi, koji se počinju klimati. Takav je zub teško izlječiv te se obično vadi.

Pravilnom preventivom može se uvelike spriječiti razvoj bolesti. Velik su problem nekooperativne životinje kojima vlasnici ne mogu ni pogledati zube, a kamoli ih trljati, pa je za takve životinje jedino rješenje temeljito čišćenje kamenca kao i kiretaža džepova u općoj anesteziji. Postupak obično ponavljamo jedan put na godinu, a u nekih češće odnosno rjeđe, što ovisi o stupnju razvoja promjena na desnima.

U svrhu preveniranja problema u usnoj šupljini Vaše mačke korisno je napomenuti kako mekana hrana istovremeno predstavlja problem jer dolazi do još jačeg nakupljanja zubnog plaka. Da biste to barem malo spriječili, savjetujem Vam da lokalno tretirate zubno meso nekim od pripravaka koji sprječavaju nakupljanje zubnog plaka i smiruju upalu.

Zaključak je da ćete morati odvesti Vašu mačku veterinaru na kompletan stomatološki pregled i da se utvrdi točno zašto su zubi ispali.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr